Saturday 3 July 2010

Iertarea


"Pretindem deseori scuze de la cei care ne-au rănit sau care au greşit faţă de noi într-un fel sau altul. De asemenea, folosim cuvântul “iertare” relativ gratuit, fără a pune prea multă gândire, atenţie sau sentiment în el. Vorbim de iertarea lui Dumnezeu, dar nu ne dăm seama despre ce vorbim.

Iertarea este una dintre formulele magice, dacă am putea spune astfel, de cea mai mare putere, existente în Univers. Este un lucru la îndemâna oricui, la care poate apela oricine şi care rupe legăturile cu care suntem câteodată legaţi în asemenea măsură că ne scufundăm în propriile noastre judecăţi. Unii dintre noi nu vor să ierte, alţii nu ştiu cum. Este trist când un om nu ştie să ierte, este foarte trist când crede că nu poate să ierte, însă este de-a dreptul tragic când nu vrea. Atunci când avem ceva în noi care ne deranjează, cineva ne-a făcut un rău, ne-a dat o palmă, fie la propriu, fie la figurat, ne-a jignit, iar ego-ul şi mândria nu ne lasă să iertăm, simţim acel lucru în interior, care ne roade, ne poluează mediul intern şi mănâncă încet, încet din pacea noastră, până când începe să creeze probleme serioase, probleme de sănătate.

Deşi stim că nu ne face bine, nu iertăm: de ce să fim noi fraieri? De ce să iertăm dacă ne-a făcut cineva un rău? Să vă spun un secret: nu numai pe el îl iertaţi dar şi pe voi înşivă! Nu îi acordaţi numai lui libertate (căci la drept vorbind, deşi l-aţi iertat, el tot îşi va plăti fapta, pentru a-şi învăţa lecţia), ci voi înşişi veţi fi eliberaţi de povara neiertării. Un om care iartă nu este cu nimic mai prejos, cu nimic mai prost şi cu nimic mai dezavantajat decât unul care se ţine cu dinţii de o intenţie rea.

Dimpotrivă, atunci când iertăm pe cineva pentru că ne-a greşit, ne simţim uşuraţi şi eliberaţi ca un copil care abia s-a născut. Vreţi să ştiţi secretele tinereţii veşnice? Simplu: iertaţi! Este una dintre formulele alchimice ale sufletului. Cu fiecare iertare întinerim. Iertînd mai mult, ne menţinem tineri. Dar iertarea este doar o parte din formulă. O altă parte este a-ţi cere iertare pentru ceea ce ai făcut. Gândiţi-vă bine la faptele neplăcute pe care le-aţi făcut celorlalţi, la vorbele neplăcute spuse în faţă sau pe la spate, la gândurile rele faţă de cei din jurul nostru dar şi la cei pe care i-aţi rănit fără să vreţi. Apoi mergeţi la persoana în cauză şi cereţi iertare, pentru ca amândoi să puteţi avea şansa eliberării prin iertare. Iată cum un reziduu emoţional care cauzează probleme şi rupturi în timp poate fi transmutat în elixirul eliberării.

Când veţi spune “Şi ne iartă nouă păcatele noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri “gândiţi-vă la aceste rânduri foarte bine şi mai ales aplicaţi. Fără a ierta nu putem pretinde altora iertare, iar fără a cere iertare pentru un rău făcut nu o putem primi. Atât cel care cere iertare cât şi cel care iartă sunt la fel de nobili pentru fapta lor, numai că în sensuri diferite.

Şi dacă rândurile mele nu vă transmit ceea ce doriţi sau ceea ce trebuie, atunci …vă rog să mă iertaţi."

Mihai Vârtejaru


3 comments:

  1. Fantastic....I like this very much.

    Warm greetings from Joop

    ReplyDelete
  2. V-as ruga sa stergeti acest articol. Va mulţumesc pentru înţelegere.

    ReplyDelete